Izjava za Nedeljnik povodom dešavanja u Islamskoj zajednici Srbije


Sva dešavanja u Islamskoj zajednici, nažalost, opterećena su stranačkim i ličnim interesima, ocenio je za Nedeljnik.rs Ivan Ejub Kostić, osnivač Balkanskog centra za Bliski istok, nakon smena u Islamskoj zajednici Srbije, i objašnjenja da je tim činom došlo do zaustavljanja zloupotrebe i kršenje ustava IZS.

“Grupa koja je oko Adema Zilkića je u tesnoj vezi s Strankom demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, dok porodica Jusufspahić uvek gleda da bude što bliža onima koji su u datom trenutku na vlasti, što je u ovom slučaju Rasim Ljajić. Jedino na taj način oni mogu i imaju interesa da ostanu na čelu Islamske zajednice”, objašnjava Kostić.

Prema njegovim rečima argument Jusufspahića da je dojučerašnji reis Adem Zilkić prekršio ustav Islamske zajednice produžavanjem tehničkog mandata je u najmanju ruku ciničan, “pogotovu kada dolazi od strane onih koji drže pod opsadom Bajrakli džamiju već decenijama unazad.”

“Islamska zajednica Srbije nikada nije poznavala bilo kakvu pravnu regulativu niti bilo kakvo pravo običnih vernika da se izjasne oko bilo čega. S druge strane Adem Zilkić je svesno ušao u kombinatoriku s porodicom Jusufspahić kada je pokušao da nasilno smeni Muamera Zukorlića 2007. godine i podredi Mešihat Islamske zajednice u Srbiji Stranci demokratske akcije. Čitavu ovu situaciju najbolje dočarava jevanđeljska mudrost: ‘svi koji se maše za mač – od mača će poginuti'”, kaže Kostić za Nedeljnik.rs.

Govoreći o tvrdnji Jusufspahića da je rad islamske zajednice bio zakočen zbog zloupotreba predsednika Vrhovnog sabora Sabahudina Obućine i Ziklića, Kostić ističe da je on zapravo bio zakočen zbog “beskrupulozne borbe za vlast”.

“Koliko je rad Zajednice bio zakočen od strane Zilkića toliko je bio zakočen i od Jusufspahića koji je na sve načine pokušavao da smeni Adema Zilkića. U tome nije uspevao pa se odlučio za recept koji je već i ranije korišćen. Organizovanjem paralelnih izbora što svedoči o potpunom nemaru šta će se nadalje događati s institucijom Zajednice. Ovakvim neodgovornim ponašanjem značaj institucije Islamske zajednice je u velikoj meri obesmišljen. Ona se već duže vreme nalazi u derutnom stanju što nedvosmisleno govori o apsolutnoj nekompetentnosti svih ljudi okupljenih oko nje za obnašanje ovako važnog posla”, zaključuje Kostić.

Izjava je originalno objavljena na sajtu Nedeljnik.rs

Comments Off on Izjava za Nedeljnik povodom dešavanja u Islamskoj zajednici Srbije

Filed under Press