Izjava u Blicu -“Kako su nastali Ujedinjeni Arapski Emirati: Potomci gusara postali bankarska elita”

– Od nastanka federacije 1971. godine pa sve do smrti 2004. predsednik UAE je bio sultan Zajed al Nahjan. Njega je na predsedničkom mestu nasledio njegov sin Halifa bin Zajed al Nahjan. Inače, Halifa bin Zajed al Nahjan je i emir Abu Dabija. Uprkos činjenici da predsednika i premijera postavlja Vrhovni savet, možemo reći da su ove dve funkcije suštinski gledano nasledne – kaže za “Blic” Ivan Kostić iz Balkanskog centra za Bliski istok.

Kada su UAE formirali federaciju, objašnjava Kostić, u nju su inicijalno bili pozvani i Katar, Bahrein i Oman, ali su oni odbili poziv da se priključe tom savezu.

– Danas u Emiratima postoji veliki ekonomski disparitet između onih koji se nalaze na severu zemlje i Emirata na jugu. Abu Dabi i Dubai su, na primer, znatno razvijeniji emirati nego Ras ul Hajm koji ne poseduje naftu. Veoma slična situacija je i sa ostala četiri Emirata: Ajman, Fudžejra, Šardža i Um al Kajvejn. Nemiri u arapskom svetu su dodatno ukazali na slabosti Federacije zbog neujednačenog ekonomskog razvoja – objašnjava Kostić.

On kaže i da federativno uređenje daje podosta veliku nezavisnost svakom od sedam emirata od kojih su UAE sačinjeni i da je teško reći da postoji neki vrhovni “apsolut” ili “diktator”.

Za ceo članak kliknite ovde.

Comments Off on Izjava u Blicu -“Kako su nastali Ujedinjeni Arapski Emirati: Potomci gusara postali bankarska elita”

Filed under Ivan Ejub Kostić, Press